Khamis, 15 Disember 2011

Asam Pedas Ikan Merah gaya nyonya

Assalamualaikum,
fiyda memang dah lame cari resepi asam pedas,
coz aizat suka asam pedas,
so i think i kna beljarlah kan,
resepi nie fiyda amik dari blog diari ummi & blog Cik Mat Gebu

rsz_dsc_9187
pic nie pun Cik Mat Gebu nyer.. pinjam erk.

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan merah saiz sederhana
1 biji terung bulat
12 batang bendi kontot
1 cawan jus asam jawa
Air secukupnya
3 senduk nasi penuh cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
1 kiub pati ikan bilis (optional)
1 genggam daun kesom
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
1 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan merah dibuang sisik, kerat ikut suka, cuci bersih dan perap dengan sedikit garam dan jus limau kasturi selama 10 minit, cuci kembali dan toskan. Terung bulat dibuang sedikit kulitnya, belah 8 dan rendam. Bendi dicuci dan buang sedikit pangkalnya. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit minyak. Tuang air secukupnya dan juga jus asam jawa.Kacau dan biar mendidih.
  3. Masukkan terung , ikan, kiub ikan bilis (jika guna), daun kesom dan bunga kantan. Kacau perlahan dan biar sekejap. Masuk bendi, perasakan dengan garam secukupnya, dan sedikit gula. Masak sekejap hingga bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Boleh hidangkan atau biarkan untuk beberapa jam bagi mendapat rasa yang lebih enak.
tie de mase fiyda nak try,
practise make perfectkan..
so kna practise awal2x tuk my becoming husband mr.Aizat.
(^__^)

Tiada ulasan: