Khamis, 15 Disember 2011

Ikan Siakap Kukus Harum

Assalamualaikum,
salam hari jumaat,
arini nak tmbah satu lagi koleksi resepi,
resepi nie fiyda amik dari blog jintan manis,
pinjam erk kak..

\
nie pun gambar dari blog akak tue..




Ikan Siakap Kukus Harum
sumber resepi : rosmarlina @ jintanmanis.com


1 ekor ikan siakap ( saiz sederhana)
2 kuntum bunga kantan
4 inci halia ( guna halia muda lagi sedap)
5 helai daun limau purut
5 biji cili padi
5 biji limau kasturi ( guna air perahan lemon lagi sedap)
1 sudu kecil cuka
garam
2 batang serai
1/2 ikat daun ketumbar ( ni taknak letak pun takpe)
1 batang lobak merah
sedikit garam



Cara-caranya

1. Ikan siakap dibersihkan, kemudian diperap dengan separuh kuantiti air perahan limau dan garam, ketepikan.

2. Bunga Kantan, halia, daun limau purut, cili padi, serai, daun ketumbar dan lobak merah, dihiris halus dan nipis, kemudain satukan dengan separuh lagi air perahan limau, cuka dan sedikit garam, gaul dengan ikan siakap tadi, pastikan dalam perut ikan siakap itu juga diletakkan bahan-bahan tadi.

3. Sediakan pengukus, ambil piring bujur yang agak besar dan letakkan ikan yang siap digaul dengan semua bahan tadi, setelah air kukusan mendidih, Pastikan tutup permukaan ikan tadi dengan alumunium foil ataupun platick wrap, bagi mengelakkan air kukusan menitik ke dalam pinggan, kukus ikan selama 20 ke 25 minit, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.


Nota: Kalau boleh halia tu, guna halia muda ye, lagi sedap dan wangi jadinye, lagi satu halia muda rasanya tidak terlalu kuat, hiris nipis-nipis dan gaul je dengan ikan siakap tu.

Tiada ulasan: