Sabtu, 28 Januari 2012

Spagheti Sos Cendawan

assalamulaikum, 
arini nak tambah 1 lagi koleksi,
resepi nie fiyda amik dari blog Sajian Dapur Bonda
thanks kak noor sebab sudi berkongsi resepi.. ^^


Bahan-bahannya:
1/2 bungkus spaghetti (lebih kurang 250 gm) - Rebus sehingga lembut dan ditoskan.
1/2 botol sos spaghetti cendawan Kimball
1 sachet Sup Cendawan dan Keju Vono
Sayur campuran (mixed vegetables) secukupnya
3 batang sosej ayam -  dipotong bulat
10 ketul nugget ayam - dipotong kecil 
1 biji bawang besar - dihiris halus
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-cara membuat sos:
  • Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang telah dihiris sehingga kekuningan.
  • Kemudian masukkan sosej ayam dan nuget ayam.  Biarkan masak seketika.
  • Masukkan sos spaghetti cendawan Kimball, serbuk sup cendawan dan keju Vono,  sos tomato, sos cili, dan sayur campuran. Perasakan dengan garam, gula, dan lada sulah. Kacau rata  dan biarkan sos masak.  Sekiranya kuah agak pekat, boleh tambahkan 1/2 cawan air rebusan spaghetti.
Penyediaan Hidangan:
Letakkan spaghetti di dalam pinggan diikuti dengan sos. Letakkan dan sup sekiranya suka.

Antara bahan-bahan yang digunakan untuk membuat sos spaghetti.

Tiada ulasan: