Jumaat, 25 November 2011

Tan yuan

Minggu lepas,
Mr. Aizat kesayangan fiyda bawak fiyda makan Tang Yuan di Bukit jalil,
bila fiyda makan jer Tang Yuan tu,
fiyda terus teringat fiyda pernah masak tu,
Cuma bezanya,
fiyda letak inti kacang dan kuah air gula,
dan yang mr. Aizat bawak makan tue inti coklat dan kuah soya,
sedapp sangat,
tie bolehlah fiyda masak tuk dia,
tak payah nak p makan kat bukit jalil lagi..

tuk yang tak pernah tengok & rase tang yuan nie,
nie resepi tang yuan, 

Tang Yuan

gambar nie fiyda amik kat google

Bahan-bahan (4-5 orang)
  • 300g Tepung pulut
  • 1/2 cup air panas
  • 1 cup air suhu bilik
  • inti - ikot selera masing2. cth: kacang merah, gula melaka, coklat dll
  • untuk syrup : air secukupnya, gula batu/gula melaka/susu soya, daun pandan, secebis halia

cara-cara

  • Dengan sudu kayu, gaulkan tepung dengan 1/2 cup air panas sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan 1 cup air suhu bilik sedikit2 sambil gaul. Uli dengan tangan sehingga menjadi doh
  • Uli sehingga doh tak melekat pada tangan. Tambahkan sedikit tepung jika masih melekit. Bahagikan kepada 3 bahagian untuk mewarnakan mengikut citarasa. saya menggunakan pandan paste, warna pink, dan satu bahagian biar warna asal.
  • Uli lagi sehingga warna pada doh sebati. Selepas itu bolehlah memulakan proses uli bebola dan masukkan inti. Buat hingga habis. Saya masukkan inti kacang merah.
  • Rebuskan bebola dalam air yg sedang mendidih. bila dah masak, bebola akan timbul dan terapung. Angkat dan pindahkan kedalam air sejuk (air minum) sebentar. Langkah ini adalah untuk menyejukkan dan supaya bebola tak terlalu masak (overcooked) dan tekstur bebola lebih kenyal dan sedap.
  • Untuk air syrup. Masukkan lebih kurang 1 liter air dan masak dengan gula batu atau gula melaka bersama sehiris halia dan daun pandan. Rasa manis mengikut suka. Saya suka syrup yg manis.. Hidang bebola bersama dengan air syrup yg telah sejuk. Lepastu silakan lah glurrrp..


NOTA KAKI : TANG YUAN NIE MERUPAKAN MAKANAN MSY CINA.

SELAMAT MENCUBA!!


Tiada ulasan: